Recepty: Porovnání verzí

Z Matfyzácká kuchařka
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Řádek 1: Řádek 1:
   
   
====Podkapitoly====
+
===Buřtguláš===
  +
Na tři až čtyři porce budeme potřebovat 1 větší cibuli, 200g točeného salámu/2 párky, 6 brambor, trocha oleje, 4 lžíce hladké mouky, 3-4 lžíce červené sladké papriky (koření), kmín, pepř/nové koření, bobkový list (3ks), sůl.
* [[Buřtguláš]]
 
* [[Česnečka]]
 
   
  +
Postup přípravy: Nadrobno si nakrájíme cibuli, vložíme do hrnce na rozpálený olej a zpěníme (chvíli smažíme dozlatova, ne dohněda), poté přisypeme červenou papriku a hladkou mouku, zamícháme a zalijeme studenou! vodou (po horké by zhrudkovatělo). Vložíme oloupané brambory nakrájené na menší kousky, přidáme nové koření, bobkový list, kmín a sůl a vaříme, dokud nejsou brambory uvařené. Poté přidáme nakrájený točený salám, majoránku, dochutíme dle potřeby a vaříme ještě tak 2 minuty. Pokud se nám zdá guláš málo hustý, můžeme vlít mouku rozmíchanou s vodou a provařit. Jíme s chlebem, starší chleba lze nalámat přímo do guláše.
* [[Chleba v županu (ve vajíčku)]]
 
  +
* [[Koprovka]] - asi vynechat
 
  +
* [[Kuskus]]
 
 
===Česnečka===
* [[Pasta pomodoro]]
 
  +
Česnečka je jedna z nejméně pracných polévek, které si můžete ukuchtit. Na jeden hrnec polévky budeme potřebovat 5 stroužků česneku, 3 brambory, 2 vajíčka, tvrdý sýr (50 - 100 g) plátky/kousky/strouhaný, 1 kostku masoxu, sůl, kmín (cca půl čajové lžičky). Množství si ale můžete libovolně upravit podle toho, jak hustou a ochucenou polévku chcete mít. Správná česnečka se dělá z vývaru z uzeného masa, masox ale pomůže vytvořit dobrou chuť i bez vývaru.
* [[Rýže s]]
 
  +
* [[Palačinky]]
 
  +
Postup přípravy: Oloupeme brambory a česnek, brambory nakrájíme na menší kousky, česnek rozmělníme a obojí vložíme do hrnce s vodou (pokud si chceme ušetřit čas, uvaříme si vodu nejprve ve varné konvici). Přisypeme kmín, můžeme přidat trošku soli, ale ne moc, přikryjeme pokličkou a čekáme, až se brambory uvaří (jsou měkké). Poté dáme kostku masoxu, před vložením ji trochu rozdrolíme, rozklepneme vajíčka a zamícháme. Asi minutu vaříme a dosolíme podle chuti. Přidáme sýr do hrnce nebo do talíře a podáváme. Můžeme si také připravit osmažené kousky chleba na vhození do polévky.
* [[Vajíčko natvrdo v mikrovlnce]]
 
  +
* [[Párky v zásuvce]] - přesunotu do sekce Tipy a rady
 
  +
Pozn: Vajíčka je také možno dát naspod talíře (místo do polévky) a zalít horkou polévkou. Při vaření brambor nemusíte stát u plotny, stačí občas pohlídat nebo ztlumit plotnu, aby polévka neutekla.
  +
  +
 
===Chleba ve vajíčku===
  +
Ideální, rychlá večeře, která navíc pomůže zbavit se snadno a chutně starého pečiva. Na základní variantu budeme potřebovat chleba, dokonce je lepší starý, vajíčka (podle množství chleba), sůl, trocha tuku na smažení (olej/sádlo/...).
  +
  +
Postup přípravy: Do misky nebo hlubokého talíře si rozklepneme vajíčko, přidáme špetku soli a trochu vody/mléka, vše rozmícháme (dobře se rozkvedlává vidličkou). Poté vezmeme plátky chleba a namáčíme je ve vajíčku. Chleba obalený vajíčkovou směsí dáme na rozpálenou pánvičku a smažíme, dokud není vajíčko uvařené. Chleba lze obalovat i smažit z jedné nebo z obou stran, do směsi můžeme přidat plno dalších věcí na ochucení - pepř, česnek a majoránku, strouhaný sýr, plátky šunky... Hotový chleba někdo potírá hořčicí nebo kečupem, sype pórkem nebo cibulí. Možností je plno.
  +
  +
 
===Kuskus===
  +
  +
 
===Pasta pomodoro===
  +
  +
 
===Rýže s===
  +
  +
 
===Palačinky===
  +
  +
 
===Vajíčko natvrdo v mikrovlnce===
  +
  +
  +
  +
===Tipy a rady===
  +
===Párky v zásuvce===
 
* [[Špagety v konvici]]
 
* [[Špagety v konvici]]
* [[Tipy a rady]] - najíst se dá i v menze / bagety
 
   
 
+ přidat návod na vyčištění konvice (nalít ocet s vodou a zapnout :)
 
+ přidat návod na vyčištění konvice (nalít ocet s vodou a zapnout :)

Verze z 16. 7. 2015, 23:02


Buřtguláš

Na tři až čtyři porce budeme potřebovat 1 větší cibuli, 200g točeného salámu/2 párky, 6 brambor, trocha oleje, 4 lžíce hladké mouky, 3-4 lžíce červené sladké papriky (koření), kmín, pepř/nové koření, bobkový list (3ks), sůl.

Postup přípravy: Nadrobno si nakrájíme cibuli, vložíme do hrnce na rozpálený olej a zpěníme (chvíli smažíme dozlatova, ne dohněda), poté přisypeme červenou papriku a hladkou mouku, zamícháme a zalijeme studenou! vodou (po horké by zhrudkovatělo). Vložíme oloupané brambory nakrájené na menší kousky, přidáme nové koření, bobkový list, kmín a sůl a vaříme, dokud nejsou brambory uvařené. Poté přidáme nakrájený točený salám, majoránku, dochutíme dle potřeby a vaříme ještě tak 2 minuty. Pokud se nám zdá guláš málo hustý, můžeme vlít mouku rozmíchanou s vodou a provařit. Jíme s chlebem, starší chleba lze nalámat přímo do guláše.


Česnečka

Česnečka je jedna z nejméně pracných polévek, které si můžete ukuchtit. Na jeden hrnec polévky budeme potřebovat 5 stroužků česneku, 3 brambory, 2 vajíčka, tvrdý sýr (50 - 100 g) plátky/kousky/strouhaný, 1 kostku masoxu, sůl, kmín (cca půl čajové lžičky). Množství si ale můžete libovolně upravit podle toho, jak hustou a ochucenou polévku chcete mít. Správná česnečka se dělá z vývaru z uzeného masa, masox ale pomůže vytvořit dobrou chuť i bez vývaru.

Postup přípravy: Oloupeme brambory a česnek, brambory nakrájíme na menší kousky, česnek rozmělníme a obojí vložíme do hrnce s vodou (pokud si chceme ušetřit čas, uvaříme si vodu nejprve ve varné konvici). Přisypeme kmín, můžeme přidat trošku soli, ale ne moc, přikryjeme pokličkou a čekáme, až se brambory uvaří (jsou měkké). Poté dáme kostku masoxu, před vložením ji trochu rozdrolíme, rozklepneme vajíčka a zamícháme. Asi minutu vaříme a dosolíme podle chuti. Přidáme sýr do hrnce nebo do talíře a podáváme. Můžeme si také připravit osmažené kousky chleba na vhození do polévky.

Pozn: Vajíčka je také možno dát naspod talíře (místo do polévky) a zalít horkou polévkou. Při vaření brambor nemusíte stát u plotny, stačí občas pohlídat nebo ztlumit plotnu, aby polévka neutekla.


Chleba ve vajíčku

Ideální, rychlá večeře, která navíc pomůže zbavit se snadno a chutně starého pečiva. Na základní variantu budeme potřebovat chleba, dokonce je lepší starý, vajíčka (podle množství chleba), sůl, trocha tuku na smažení (olej/sádlo/...).

Postup přípravy: Do misky nebo hlubokého talíře si rozklepneme vajíčko, přidáme špetku soli a trochu vody/mléka, vše rozmícháme (dobře se rozkvedlává vidličkou). Poté vezmeme plátky chleba a namáčíme je ve vajíčku. Chleba obalený vajíčkovou směsí dáme na rozpálenou pánvičku a smažíme, dokud není vajíčko uvařené. Chleba lze obalovat i smažit z jedné nebo z obou stran, do směsi můžeme přidat plno dalších věcí na ochucení - pepř, česnek a majoránku, strouhaný sýr, plátky šunky... Hotový chleba někdo potírá hořčicí nebo kečupem, sype pórkem nebo cibulí. Možností je plno.


Kuskus

Pasta pomodoro

Rýže s

Palačinky

Vajíčko natvrdo v mikrovlnce

Tipy a rady

Párky v zásuvce

+ přidat návod na vyčištění konvice (nalít ocet s vodou a zapnout :)

Další recepty si můžete přečíst na této stránce.